,,Tussen de raad van commissarissen en Hans Pars is afgesproken dat hier verder geen mededelingen over worden gedaan”, zei de deze week aangetreden topman Dirk Anbeek donderdag over dat vertrek.
Anbeek vormde tot voor kort samen met Pars de raad van bestuur. Pars was verantwoordelijk voor de VS, Groot-Brittannië en België, Anbeek leidde de Spaanse, Nederlandse, Finse en Franse activiteiten. ,,Deze verdeling was niet het meest effectief”, zei Anbeek donderdag, die toe wil naar ,,een meer traditionele rolverdeling”.
Onverwachte afwaarderingen
Drie factoren hebben volgens de nieuwe bestuursvoorzitter geleid tot de onverwachtse afwaarderingen. Wereldhave had al aangekondigd eind 2013, begin 2014 te willen vertrekken uit de Amerikaanse markt. ,,In april-mei kregen we biedingen op gebouwen binnen die onder de geldende boekwaarde lagen”, zei Anbeek. Hierdoor moest de portefeuille worden afgewaardeerd.
Wereldhave heeft nu besloten het vertrek uit de VS anders aan te pakken. ,,We willen niet meer pand-voor-pand verkopen, maar de hele portefeuille als geheel.” Het probleempand in San Diego verwacht het concern overigens wel los te verkopen. ,,Als het meezit hebben we het in het derde kwartaal verkocht, we mikken op zo’n 100 miljoen euro.” De rest hoopt Anbeek, ofwel in zijn geheel of in ,,mandjes”, eerder te verkopen dan eind 2013.
Verhuurresultaten
De tweede factor was dat bij een bezoek in juni van het bestuur aan het problematische San Antonio-project in San Diego dat de verhuurresultaten tegenvielen. ,,De verhuurstrategie was niet goed'', aldus Anbeek. De directrice van de Amerikaanse portefeuille bleef overtuigd van een strategie om ruimte te huur aan te bieden boven de 'target-prijs', terwijl concurrenten laag begonnen en hun prijzen lieten oplopen naarmate een pand voller kwam te zitten. De Amerikaanse directrice is de wacht aangezegd, aldus Anbeek, en de strategie is nu aangepast.
De derde factor was een tegenvaller in Groot-Brittannië door relatief lage huurinkomsten bij het winkelcentrum Poole. Wereldhave gaat zich nu richten op een andere strategie bij dit winkelcentrum. Uitgezonderd het winkelcentrum Ealing Broadway worden andere Britse panden verkocht. Ook de Britse landendirecteur is inmiddels vertrokken.
Strategie VS en Groot-Brittannië
Sommige analisten hadden al eerder kritiek op de strategie van Wereldhave in de VS en Groot-Brittannië. Anbeek trok donderdag het boetekleed aan. ,,We hebben het niet goed gedaan.''
Wereldhave boekte in het eerste halfjaar een negatief indirect resultaat, waarin herwaarderingen van het vastgoed zijn verwerkt, van 8 euro per aandeel. Het directe resultaat kwam uit op 2,07 euro per aandeel, 17,5 procent lager dan een jaar terug.
De ontwikkelingsportfolio van het bedrijf gaat vanaf 2014 terug tot 100-150 miljoen euro en worden er voorlopig geen vastgoedacquisities gedaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl